Omvormers en optimizers: wat is het verschil?

In dit artikel leggen we het verschil uit tussen een omvormer en een optimizer. Beide zijn nodig voor het gebruik van zonnepanelen, maar welke je kiest, is afhankelijk van je situatie.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een apparaat dat elektrische energie omzet van een wisselende stroom (AC) naar gelijkstroommacht (DC). Er zijn twee hoofdtypen omvormers: gelijkrichters en wisselstroomomvormers. Gelijkrichters worden voornamelijk gebruikt in apparaten die alleen DC nodig hebben, zoals batterijen en led-lampen. Een wisselstroomomvormer is vereist voor apparaten die AC nodig hebben, zoals elektrische motoren en verlichting.

Wat is een optimizer?

Wat is een optimizer?

Een optimizer is een apparaat dat de energie-opwekking van zonnepanelen verbetert. Het apparaat regelt de stroom die door de panelen gaat, waardoor er minder verlies is en de panelen langer meegaan. Dit betekent dat je uiteindelijk meer energie opwekt met je zonnepanelen, wat goed is voor je portemonnee én het milieu.

Hoe werken ze?

De twee meest gebruikte soorten omvormers zijn string- en micro-omvormers. String-omvormers zijn de grootste en krachtigste type en worden veel gebruikt in grote commerciële installaties. Micro-omvormers zijn kleiner, lichter en goedkoper, maar minder krachtig. Ze worden vaak gebruikt in residentiële systemen.

Optimizers zijn een soort micro-omvormer die is ontworpen om samen te werken met string-omvormers. Ze worden geïnstalleerd tussen de panelen en de string-omvormer en helpen om elk paneel optimaal te laten presteren.

Waar worden ze voor gebruikt?

Omvormers worden gebruikt om stroom van een bepaalde frequentie en spanning om te zetten in stroom van een andere frequentie of spanning. Dit kan nodig zijn bij het aansluiten van apparaten die werken op verschillende voltages, zoals tijdens het reizen naar andere landen. Optimizers dienen om de energie-efficiëntie van zonnepanelen te verbeteren. Ze regelen de stroom die door de panelen gaat en optimaliseren de prestaties ervan.

Voordelen en nadelen van omvormers en optimizers

Voordelen van omvormers:
– Ze zijn eenvoudig te installeren en vereisen weinig onderhoud.
– Ze kunnen worden gebruikt met zonnepanelen van verschillende types en merken.
– Sommige modellen bieden de mogelijkheid om de energie die niet door de zonnepanelen wordt opgewekt, terug te geven aan het elektriciteitsnet.

Nadelen van omvormers:
– Ze zijn duurder dan optimizers.
– Ze hebben een hogere failure rate dan optimizers.

Conclusie

De conclusie van dit artikel is dat het verschil tussen omvormers en optimizers in termen van functionaliteit niet heel erg groot is. Beide apparaten kunnen dezelfde taken uitvoeren, maar omvormers zijn over het algemeen wat efficiënter en dus beter geschikt voor gebruik in zonnepanelensystemen.